Svar på tre jättevanliga frågor om att göra snus.

Följande gäller för mer eller mindre all råtobak, såväl köpta satser av alla olika fabrikat som importerade eller egenodlade hela blad man mal till mjöl själv.

Soda:

7 gram/100 gram tobak (Natriumkarbonat)

7,5 gram/100 gram tobak (Kaliumkarbonat)

Används för att reglera ph-halten i snus så att nikotinet kan upptas via slemhinnorna i munnen och att snuset smakar bra. Men det skall inte fräta sönder tandköttet.

Ett bra ph-värde i snus ligger runt 8 eller något över. Vanligt kranvattens ph-värde ligger ofta på 7-8,5 lite beroende på vart man bor.

En myt är att man alltid skall tillsätta extra soda när man har i någon sorts alkohol, det är inte alltid sant. Olika spritsorter är olika sura. Vin har ett ph på 3-4, whiskey ligger strax över 4 medans vodka har ett ph-värde på 6.

Vätskemängd:

1 dl vatten/100 gram tobak (innan värmebehandling, ytterligare vatten till önskad konsistens efter)

Tobaken behöver fuktas upp för att värmebehandlingen skall fungera bra och för att den så småningom skall kunna bakas till en prilla. Man kan ha olika mängd vätska innan värmebehandlingen lite beroende på vad det skall bli för snus.

Vill man smaksätta sitt snus med rom, whiskey eller något annat kan man utan problem minska vattenmängden före värmebehandlingen så att man får plats med spriten efteråt, bara man fördelar vätskan jämnt.

Det blir gott snus med sprit i redan från början också, men det beror nästan enbart på alkoholen i sig.  Den mesta smaken kokar bort. För bättre och tydligare smak av vald sort tillsätter man spriten efter värmebehandling.

Värmebehandling:

6 tim/120 grader (tryckkokare)

27 tim/85-90 grader (ugn)

Fuktig tobak som utsätts för värme får mjukare fibrer och börjar omvandlas till snusmassa. Fermentering är det inte fråga om, snarare pastörisering. Som man gör med mjölk för att öka hållbarheten.

I tryckkokare blir tobak tillräckligt värmebehandlad på 4 timmar förutsett att en konstant temperatur på 120 grader uppnås och bibehålls. För att vara på den säkra sidan är det lika bra att låta tryckkokaren stå på i 5-6 timmar, då blir snuset väldigt sällan beskt (vilket ofta brukar bero på otillräcklig värmebehandling) och det blir ännu lättare att få till den konsistens man önskar. Det är inga problem att köra vidare i 8 eller 9 timmar heller, tobaken blir knappast överkokt.

I ugn är tobak klar efter 24 timmars värmebehandling i 85-90 grader. Självklart kan temperaturen diffa lite i olika ugnar, nyare och äldre. Man kan med fördel använda en stektermometer genom burken lock för att vara helt säker, men plussar man bara på några timmar kompenserar det sannolikt skillnaden.

Men snälla strunta i tramset med 24+12 timmar och att värmebehandla med soda sista tiden. Det stinker i onödan och gör ändå ingenting bra för snuset.

Möjligen att lagringstiden blir lite kortare vilket jag hört sägas, men jag har å andra sidan också hört sägas många andra saker som inte riktigt stämmer.

9
Ugnsvredet på 85 grader och tobaken i mitten av ugnen i 27-28 timmar. Låt tobaken svalna till dagen efter och ha då i sodan och andra eventuella ingredienser. Resultatet blir utmärkt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s