V

Värmebehandling

När man gör snus pastöriserar/värmebehandlar man tobaksmjöl, vatten och salt. Dels för att ta död på bakterier och mikroorganismer och dels för att mjuka upp fibrerna i tobaken. Det kan man göra på olika sätt, men generellt gäller att det krävs längre tid av värmebehandling vid lägre temperatur och vice versa. De vanligaste sätten är ugn och tryckkokare.

Värmebehandling i ugn. Kan också med fördel göras i tryckkokare.

Vin

Att byta ut några deciliter vatten mot vitt vin i tobaksmjölet innan värmebehandlingen ger en fin och lite syrlig ton i snuset. Om man har väldigt stor del eller enbart vin som vätska bör man ha i några extra gram natriumkarbonat eller kaliumkarbonat i snuset eftersom vitt vin är surt och har ganska lågt ph-värde. 

Vatten

Vilket vatten man använder kan faktiskt påverka snuset. pH-värdet i kommunalt kranvatten kan variera en hel del beroende på var i landet man bor, liksom i vatten från egen brunn. Många som haft problem med beska eller att få en unken smak även i relativt nygjort snus tycker att problemen försvinner genom att använda köpt vatten på flaska. 

Om man saknar manual eller vill göra mindre/större satser (och inte planerar att ha i några deciliter sprit eller någon annan smakhöjare i sitt snusbak) är en bra utgångspunkt att ha 1 dl vatten i 100 gram råtobak innan värmebehandlingen och sedan finjustera konsistensen efter.