Tryckkokare
Att värmebehandla tobak i tryckkokare är det snabbaste sättet att göra snus på. Av de (relativt ovetenskapliga) resultat jag sett i olika snusforum där folk svarar på frågan om hur man gör sitt snus verkar fördelningen vara 50/50 mellan tryckkokare och ugn. Slowcooker/riskokare utgör en väldigt liten andel.
Vanligen lägger man snusmassan i en innerkastrull som ställs på distanser (muttrar, pepparkaksformar eller liknande) i själva tryckkokaren för att att få någon centimeters avstånd mellan botten av tryckkokaren och innerkastrullen. Tryckkokarens vred ställs på högsta tryck (det kan vara siffror eller symboler för mat) och spisplattan på max. När trycket byggs upp hörs ett tilltagande bubblande inne i tryckkokaren och så småningom om löser en spärr i den del av handtaget som är närmast själva kokaren ut på de flesta modeller.

Kort därpå börjar ånga pysa ut kraftigt ur ventilen vid vredet på tryckkokarens lock och då sänker man spisplattans värme tills man hittar ett läge där det fortfarande är tryck och kokar, men pyser betydligt mindre och bara i små pustar. Trycket skall då vara 1 bar vilket motsvarar 120 grader och räknat från när det stabiliserats tar det 4 timmar tills tobaksmassan är klar.
Eftersom det är svårt att veta exakt temperatur (om man inte modifierar tryckkokaren själv med olika mätare förstås) är det vanligt att man lägger till en timme eller två. Otillräckligt värmebehandlad tobak är en vanlig orsak till att snuset får en besk smak, så man vill gärna vara på den säkra sidan.
Te
Vanligt te ger god smak till snus. Man kan byta ut vattnet innan värmebehandling mot riktigt starkt te som fått stå och dra länge. Det ger visserligen inte någon kraftig smak åt snuset, men tycks gifta sig väldigt bra med tobakens egna smaker och ge en fin ton i bakgrunden. Vill man ha en mer distinkt smak av sitt favoritte låter man 5-6 tepåsar dra i 1,5-2 deciliter vodka eller brännvin i 24-48 timmar och häller i det efter värmebehandlingen.

Tinktur
Tinktur (eller alkoholutdrag) är den alkoholhaltiga vätska som erhålls när man låter växter, kryddor m.m ligga och dra i sprit några veckor för att få ut smakämnen. Smaken av det som legat i spriten blir starkt koncentrerad och har lång hållbarhet och kan tillsättas i färdigt snus. Tinkturen blir ofta färgad eftersom alkoholen även drar ut färgämnen och namnet tinktur kommer av latinets tinctura som betyder färgad.
