Stekpåse
En vanlig stekpåse för matlagning i ugn mildrar doften från snusbak ordentligt.
Om man gör snus i tryckkokare kan man ha snusmassan i en stekpåse, antingen i innerkastrullen eller direkt på ånkokningsinsatsen som brukar medfölja. Knyt dock inte igen påsen för hårt så att den blir helt lufttät, påsen kan då sprängas av trycket.
Om man gör snus i ugn kan man ha en stekpåse runt lådan med snusmassa och har man lådan i två påsar som man drar igen med de medföljande klämmorna kan man göra sitt snus helt utan doft alls.

Salt
Salt förhöjer smak i snus liksom det gör i mat. Ger också lite ”sting” I snuset, samt har en något koncerverande effekt (tänk salt sill i en skeppstunna på 1700-talet). Som mycket annat är mängden en smaksak, men ca 12,5 g/100 g tobak (OBS! Vikt på tobak(smjöl) INNAN värmebehandling och tillsatt vatten.) Skall du göra snus av 1 kilo (1000 g) tobaksmjöl (som blir ca 2,5 kilo färdigt snus) skall du alltså ha 120-125 gram salt. Lös upp saltet i vattnet/vätskan du tänker värmebehandla tobaken i och fördela den grundligt med elvisp.
Använd helst salt utan jod, särskilt om du använder ugn eller slowcooker eftersom jod kan ge en besk bismak i snus som tillverkas i lägre temperaturer. Använder man tryckkokare (som ger högre värme) är jod ett mindre problem, men det är så klart enklast att skippa salt med jod helt och hållet.

Soda
Se Kaliuimkarbonat eller Natriumkarbonat.
Stjälkmjöl
Inom snustillverkning kan man dela upp malda tobaksblad i tre kategorier: bladmjöl (eller lamina), stjälkmjöl och all lamina. Stjälkmjöl är (den något missvisande) benämningen på tobaksmjöl av bladnerven, den tjocka nerv som går genom mitten av bladet, inte av grenar eller stammen vilket det kan låta som. Stjälkmjöl har mindre smak och nikotin och är hårdare och fastare än övriga delar, men används i nästan alla tobaksblandningar för att ge stadga och ”kropp” åt snuset, samt för att sänka nikotinhalt. Andelen kan variera mellan allt från 10-50 %.
De mjukaste delarna av bladet som också innehåller mest smak och nikotin kallas all lamina och snus gjort enbart på det blir väldigt mjukt och kladdigt vilket gör prillan degig. Samtidigt blir snus gjort enbart på stjälkmjöl hårt och stabbigt och kräver längre värmebehandling för att fibrerna skall bli mjuka.
Tobaksmjöl av hela bladet brukar kallas bladmjöl (eller lamina).

Stickers
Många hemstånkare (se bokstaven H) väljer att förgylla och ge guldkant åt sitt egengjorda snus med stickers till dosornas lock. Hos en del firmor som t.ex Stickerapp kan man få sitt valda motiv printat på klisteretiketter, vanligen med måttet 5×5 centimeter.
