P

Propylenglygol

Propylenglykol är antiseptiskt (bakteriedödande) och ger snuset längre hållbarhet. Det smakar svagt beskt och brukar vanligen kombineras med sin sötare kusin glycerin/glycerol eftersom de tar ut varandra smakmässigt. 

Tillsätts i färdigt snus ca 6 g/100 g tobak (OBS! Vikt på tobak(smjöl) innan värmebehandling och tillsatt vatten.) Skall du göra snus av 1 kilo (1000 g) tobaksmjöl (som blir ca 2,5 kilo färdigt snus) skall du alltså ha 60 gram propylenglykol i det färdiga snuset.

Propylenglykol

Portvin

Några deciliter portvin i tobaksmassan efter värmebehandlingen ger ett väldigt fruktigt, fylligt och smakrikt snus. Smaken av portvin avtar successivt i styrka, men utan någon försämring av upplevelsen. Portvinssnus förändras snarare genom smakmässiga årstider, vilka alla är bra på sitt sätt. 

Portvin

Pottaska

Pottaska är det äldre namnet på kaliumkarbonat som utvanns genom att aska från lövträd urlakades med vatten. När vattnet (askluten) sedan dunstade fick man kvar sodan kaliumkarbonat (förorenad med diverse salter och organiska ämnen). Beredningen gjordes i krukor (franska: pots), därav namnet. Grundämnet kalium heter på engelska potassium efter ordet för pottaska (potash). 

Numera har kaliumkarbonatet nästan helt ersatts av natriumkarbonat som är billigare att framställa, men en del snusfantaster föredrar fortfarande kaliumkarbonat. 

Kaliumkarbonat är ganska lätt att framställa själv (även om det är svårt att bli av med föroreningarna), men det går åt enorma mängder björkaska för att få fram en liten mängd kaliumkarbonat så det är knappt värt besväret.

Pottaska.

pH-värde

Både kranvatten och en del ingredienser påverkar snusets ph-värde. För att få rätt balans på både smak och nikotin bör snus ha ett pH-värde på ca 8-8,5. Ph-värdet går att mäta med en bra ph-mätare, men de flesta känner sig fram med hjälp av erfarenhet, smak- och doftsinne. Snus blir surare av bland annat vin och whiskey. Soda i form av natriumkarbonat eller kaliumkarbonat höjer ph-värdet.

Portionssnus

Det vanligaste sättet att avnjuta snus är att applicera det i form av en portionsprilla. Även som hemstånkare (se bokstaven H) kan man göra eget portionssnus även om det är ganska pilligt och tidskrävande. Tomma påsar och en matchande spruta får man för under 100 kronor, sedan är det bara att sätta igång.