K

Kaliumkarbonat

Soda som används för att reglera ph-halten i snus så att nikotinet kan upptas via slemhinnorna i munnen och för att snuset skall smaka bra.

Kallas också ‘pottaska’ och är en äldre variant av soda som nästan helt ersatts av Natriumkarbonat i snus nu för tiden. 

Ett bra ph-värde i snus ligger runt 8 eller något över. Vanligt kranvattens ph-värde ligger ofta på 7-8,5 lite beroende på vart man bor. En del sorters alkohol (t.ex vin och whiskey) är sura och sänker ph-värdet. 

Tillsätts i färdigt snus, ca 7,5 g/100 g tobak (OBS! Vikt på tobak(smjöl) innan värmebehandling och tillsatt vatten.) Skall du göra snus av 1 kilo (1000 g) tobaksmjöl (som blir ca 2,5 kilo färdigt snus) skall du alltså ha 75 gram Kaliumkarbonat i det färdiga snuset.

Bloggar-Björn med Kaliumkarbonat.

Kopia

Försök att komma så nära ett välkänt originalsnus som möjligt genom att lukta, smaka och känna sig fram för att lista ut hemligheten.

”Det är klart att det är lätt -om man har receptet!” (från Snusfördärvet 2027)

Knådpåse

En knådpåse är som namnet antyder en förslutningsbar påse av tjockt gummi vilken man fyller med sitt snus och handknådar det för att få det krambart. En smått förhistorisk, tids- och handkraftskrävande budgetversion av hushållsassistenten

Knådpåse

Köksvåg

Se hushållsvåg.

Köksvåg.

Kardäs

Kardäs är en (någorlunda) fyndig ordlek på ordet kardus som i karduspapper. Ett grovt omslagspapper som började brukas på 1600-talet och användes till bland annat att förpacka snus, tändstickor och krut i. I dagens snuskretsar är det mest känt som exklusivt årgångssnus förpackat i behållare av allt från handblåst glas, tenn och andra innovativa material. 

En kardäs är en burk som tidigare innehållit majonäs, men nu fyllts med hemgjort snus. 

Kardäs

Konsistens

Konsistens är i det här sammanhanget helt enkelt den fysiska formen på snus. När man värmebehandlat snusmassan och tillsatt kemikalier ”konsistensbearbetar” man vanligen snuset för att få den krambarhet och mjuk- eller hårdhet man önskar. Man kan använda gummi arabicum eller potatismjöl för att binda ihop snuset så att det lättare går att baka, men med hjälp av en hushållsassistent behövs inga extra ingredienser. Oavsett vilken sorts råtobak man använder får man snuset kramvänligt genom att mekaniskt nöta/gnugga sönder tobakens fibrer. Det kan ta allt från ett par upp till 30-40 minuter beroende på tobak och assistent. (En elvisp luftar och roterar bara tobaken!) Till Bosch nyare och äldre modeller finns en degkrok (se bokstaven D) som gör jobbet bra och om man använder en Electroluxassistent är det knådrulle och skrapa som gäller. 

Konsistens.