H

Hushållsassistent

En hushållsassistent är nästan en förutsättning om man vill göra ett snus som går lätt att krama till en prilla. Vilket fabrikat man skall välja delar landets snusbagare i två läger; Bosch och Electrolux. Oavsett vilken man väljer är poängen att man nöter sönder tobakens fibrer så att snuset blir naturligt lättkramat utan att man behöver tillsätta t.ex gummi arabicum. En elvisp gör INTE samma jobb, den blandar bara runt och luftar snusmassan. Det finns ofta äldre begagnade modeller på Tradera och liknande ställen man kan köpa billigt (för några hundralappar). De äldre modellerna har dessutom starka motorer och är i regel nästintill outslitliga.

Hushållsassistent

Hygien

De flesta känner till att livsmedel och liknande produkter påverkas av graden av hygien som hålls vid kontakt med dem, snus är inget undantag. Använd alltid rena redskap och peta aldrig med fingrar och händer i snus. Det spelar ingen roll att du tvättat händerna innan du gräver med handen i din snuslåda eftersom det alltid finns bakterier kvar. Bakterier förökar sig över tid och den vanligaste anledningen till att snus börjar lukta unket eller surt är att man pillat med fingrarna i burken eller använt smutsiga redskap. Gör till vana att använda en rendiskad sked när du fyller på dina dosor. 

Var noga med att använda handskar eller sked när du rör vid snuset i assistenten eller lagringslådan.

Hemstånkare

Hemstånkat är slang och (nördigt) intern benämning på hemgjort snus. En Hemstånkare är således en individ (snusnörd) som stånkar sitt eget snus hemma.

Bloggar-Björn, hemstånkare.

Hushållsvåg

En hushållsvåg/köksvåg är precis vad det låter som. Om man mäter, väger och blandar både tobaksmjöl och kemikalier själv är den nästan ett måste för en snusbagare och tillhör precis som elvispen och hushållsassistenten grundutrustningen i snusverkstaden. 

Hushållsvåg