B

Bladmjöl (Lamina)

Inom snustillverkning kan man dela upp malda tobaksblad i tre kategorier, bladmjölstjälkmjöl och all lamina.  

Bladmjöl är tobaksbladet malt i sin helhet vilket lite grovt uppskattat är 2/3 All Lamina och 1/3 Stjälkmjöl. 

Stjälkmjöl är (den något missvisande) benämningen på tobaksmjöl av bladnerven, den tjocka nerv som går genom mitten av bladet, inte av grenar eller stammen vilket det kan låta som. Stjälkmjöl har mindre smak och nikotin och är hårdare och fastare än bladmjöl men används i nästan alla tobaksblandningar för att ge stadga och ”kropp” åt snuset och för att sänka nikotinhalten. Andelen brukar variera mellan allt från 10-50 %.  

De mjukaste delarna av bladet som också innehåller mest smak och nikotin kallas All lamina och snus gjort enbart på det blir väldigt mjukt och kladdigt vilket gör prillan degig. Samtidigt blir snus gjort enbart på stjälkmjöl hårt och stabbigt och kräver längre värmebehandling för att fibrerna skall bli mjuka. 

Kurerade hela tobaksblad mals antingen till det som kallas bladmjöl eller mjuka bladdelar för sig till
All lamina och mittnerven för sig till stjälkmjöl.

Bosch

Se hushållsassistent.

Bosch, hushållsassistent.

Björksav

I Sverige har man druckit björksav för dess hälsogörande egenskaper i flera hundra år, men det är också en riktigt bra smakhöjare i snus. Björksav som hälsokost är en färskvara eftersom den innehåller en del socker och därmed börjar jäsa bara några dagar efter den tappats, men som snusingrediens är det bara en fördel. Att byta ut vattnet helt eller delvis i ett snusbak ger en syrlig, annorlunda och lite frän ton. Björksaven fortsätter att jäsa oavsett om man har den på flaska i kylskåp eller i snuset och blir som bäst efter någon eller några månaders lagringstid. 

Någon gång mellan vinterns slut och björkens lövknoppning tidigt på våren innehåller björken som mest sav. Då kan man borra ett litet hål snett uppåt i trädet ca en meter från marken och trycka in ett tapprör som leder saven ner i en dunk eller flaska. Det kan ta en eller ett par timmar att få ut så mycket man vill ha.
OBS! Det är MYCKET viktigt att man pluggar igen hålet med kork eller liknande efteråt då björken ”förblöder” annars. 

Björksav.

Bunkring

Den nya punktskatten på övrig tobak från och med 1:a augusti 2021 har gjort att många köpt på sig stora lager råtobak för att även i framtiden kunna tillverka sina egna prillor till ett bra pris.

Bunkring.

Bergamott

Komplicerad citrusfrukt som pressas till olja och används inom såväl parfymtillverkning som smaksättare i det klassiska Earl Gray-téet. För den som gör sitt eget snus tillsätts några droppar bergamott om man  vill få det hela att smaka mer åt Generalsnushållet.

Bloggar-Björn

Har en YouTube-kanal om tobak och snus. Som namnet hintar om så skriver han också alltså en blogg, Tobaksbloggen. Han är för långsam för realtid, älskar snus och är vansinnigt ostrukturerat strukturerad. Det kan verka som att han inte har en plan, men det har han. Oftast.