A

Alkohol

Alkohol i olika former är mycket användbart i snus rent generellt. Vitt vin i stället för vatten innan värmebehandlingen ger till exempel syrlighet och djup och några deciliter portvin efter värmebehandlingen ger ett fruktigt och fylligt snus. Många smaksätter också sitt snus med någon slags whiskey eller annan starksprit. Även sprit som inte är smaksatt, som vodka, gör mycket med snuset då det lyfter fram tobakens egen smak väldigt fint. 

Alkohoihaltiga drycker

Arom

Aromer

Arom är förvisso ett kvanttal inom fysiken, men i snussammanhang menar man
oftast ämnen som ger smak och doft åt snuset. Det finns många olika sorter och
varianter av smaker på marknaden och en del redan färdiga blandningar med
glycerin och propylenglykol samt någon smak som t.ex. rök eller kramp.

All lamina

Inom snustillverkning kan man dela upp malda tobaksblad i tre kategorier: bladmjölstjälkmjöl och all lamina.  

De mjukaste delarna av bladet som återstår när man tagit bort mittnerven innehåller mest smak och nikotin och kallas all lamina. Snus gjort enbart på all lamina blir väldigt mjukt och kladdigt vilket gör prillan degig. 

Samtidigt blir snus gjort enbart på stjälkmjöl hårt och stabbigt och kräver längre värmebehandling för att fibrerna skall bli mjuka. Stjälkmjöl är (den något missvisande) benämningen på tobaksmjöl av bladnerven, den tjocka nerv som går genom mitten av bladet, inte av grenar eller stammen vilket det kan låta som. Stjälkmjöl har mindre smak och nikotin och är hårdare och fastare än bladmjöl men används i nästan alla tobaksblandningar för att ge stadga och ”kropp” åt snuset, samt att sänka nikotinstyrkan. Andelen kan variera mellan allt från 10-50 %.  

Tobaksmjöl av hela bladet brukar kallas bladmjöl eller lamina.

All lamina, de mjuka delarna som finns kvar när mittnerven har tagits bort från de kurerade tobaksbladen.