Skörda tobak som en massmördare.

Juli och augusti är skördemånader för tobaksodlare, även om en del av olika anledningar som t.ex var i landet man bor eller när man planterade ut väntar till september.

Jag har tidigare skrivit en serie bloggar som heter ”Odla tobak genom att killgissa” på Kungssnus hemsida och de var tänkt att mynna ut i ett någorlunda heltäckande verk om hur man kan odla tobak (det finns så klart många olika sätt). Innan jag ens hunnit fram till utplantering, skörd och kurering gick vi dock skilda vägar och Tobakskanalen föddes och blev min nya plattform.
Under hösten tänkte jag skriva en mer komprimerad och lättöverskådlig odlingsguide som förklarar hur jag har gjort steg för steg som kommer att läggas upp här på Tobakskanalen.

Ett av Tobakskanalens mål har hela tiden varit att filmerna om snusbak och tobaksodling vi släpper via Gruvfrugan produktion på Youtube skall kompletteras med bloggar här på Tobakskanalen. Inte nödvändigtvis i samma tempo, men ämnen som vi skrivit om här blir ibland film och tvärtom och på så sätt kan man välja det som passar var och en bäst.

Men det är som sagt skördetid nu och det går inte att helt ignorera och knipa igen om och bara vänta till senare med.

För fyra år sedan när jag började odla var bondtobak en av mina två sorter. Bondtobak är en så kallad rustica och jag lärde mig den hårda vägen att den var knepig att kurera blad för blad och det mesta torkade grönt med all besk klorofyll kvar.

Det gick visserligen att göra ett snus på Virgina och bondtobak, som namnet till trots blev bättre än förväntat, men i slutändan vill man ju ändå att tobaken skall bli så bra som möjligt.

Förra året hade jag läst på lite och insett att man också kan hänga plantor hela och att bland annat just rustica kurerar mycket bättre så. Min amatörmässiga gissning är att bladen torkar lite långsammare när de fortsatt får lite fukt från den tjocka stammen.

Resultatet blev lyckat så jag gjorde på samma sätt i år men ville prova även med andra sorter, så jag har kapat några av nästan alla mina tobakssorter för att se om det funkar bra generellt, och om inte vilka sorter som faktiskt ändå går bra.

Jag sågar först bara av plantan helt brutalt med en vanlig såg. Förra året när jag försökte mejsla ut ett hål att trä repet genom sprack stammen ofta hela vägen, så nu borrar jag hål i stället och hänger sedan plantan i ett lagom tjockt rep.

Det har bara gått några dagar än så länge, men de jag hängde först har gulnat på 3-5 dagar och då har jag plockat av och hängt dem på käpp. Jag vet inte ännu hur det blir om jag låter bladen sitta länge, kanske hela vägen till hösten, men jag skall testa det på några också.

En farhåga är till exempel att det skall bildas mögel mellan bladen och stammen, men man lär sig allra mest genom att bara prova sig fram.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s